hummbee_nl hummbee_n_deutsch hummbee_n_francais hummbee_o_english
       
 A                                        Acetaat                                       

Een synthetische vezel van natuurlijke polymeren. De stof die met deze vezel gemaakt wordt heeft een matglans die doet denken aan natuurzijde, voelt vol aan, kreukt vrijwel niet en neemt weinig vocht op. Acetaat wordt o.a. voor jurken, blouses en voeringstoffen gebruikt.

                         

                            
    Applicatie  

Een ornament of ander decoratief element dat wordt aangebracht op de stof van een kledingstuk. Applicaties kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, met name van kant, leer, stof of vilt.

 
    Alpaca  

Alpaca is een bijzonder fijne wol met een zijdeachtige glans die wordt verkregen van het gelijknamige ras schapen. Vanwege de beperkte beschikbaarheid behoren de haren van de alpaca tot de waardevolste natuurlijke vezels op aarde. Door de zijdeachtige glans, het aangename draagcomfort, de lichtheid en de goede isolerende eigenschappen is kleding van alpaca bijzonder comfortabel.

 
    Angora  

De angorageit is een geitenras, dat afkomstig is uit de vallei Angora op het Centraal Anatolische Hoogvlakte in Turkije. Deze wolproducerende geit is wereldwijd bekend. De wol staat bekend als mohair

 

 
B   Badges  

Opvallende labels of applicaties met opdrukken of stiksels die als decoratie op kledingstukken worden aangebracht.

 
    Badstof  

Badstof (ook: frotté) is een katoenen weefsel, waarbij draden tot lussen zijn geweven.

Dit soort weefsel kan (mits van katoen) veel vocht opnemen, zodat het uitermate geschikt is om hiervan handdoeken, washandjes en badjassen te maken. Er wordt ook strandkleding gemaakt van badstof.

Het verhaal gaat, dat badstof toevallig zou zijn ontwikkeld vanwege een productiefout in een weverij.

 
    Batik  

Batik is een kunstzinning motief dat vaak wel met de hand gemaakt lijkt. Met batik worden kleurvlekken gevormd die onregelmatig vervloeien. Het effect wordt meestal met moderne drukmachines gerealiseerd.

 
    Biezen  

Opgenaaide, smalle stroken stof, met name voor het decoreren van blouses en overhemden.

 
    Black Denim  

Black denim is een denim met zwart in plaats van het meer gebruikelijke blauwe kettinggaren. De inslagdraad blijft in de regel licht.

 
    Bleaching  

Bleaching, of 'bleken' in het Nederlands. Dit levert een lichte denimstof op die er uitziet alsof hij door de zon gebleekt is. Dit wordt gerealiseerd door tijdens het wassen bleekmiddel toe te voegen.

 
    Blue denim  

Blue denim is de traditionele spijkerstof met blauwe, indigo geverfde kettingdraden en ongeverfde witte inslagdraden

 
    Buffelleer  

Fijn glad leer van buffelhuid; hoofdzakelijk afkomstig van waterbuffels uit India en Indonesië.

 

 
C   Canvas  

Sterk, grof katoenen weefsel in platbinding.

 
    Chambray  

Chambray is een glad, licht katoenen weefsel in platbinding. Het faux-uni-effect ontstaat door de combinatie van een witte kettingdraad en een gekleurde inlsagdraad, en wordt vaak nog versterkt door flammégaren

 
    Chiffon  

Een zeer fijne, half doorzichtige stof die gemaakt wordt van zijde of synthetische vezels. Door het gebruik van crêpegarens ontstaat een "crushed-look". Wordt voor jurken, sjaals en hoofddoeken en blouses gebruikt.

Typisch zijn het licht onregelmatige uiterlijk van het product dat zanderig aanvoelt en de sluierachtige look. Als het materiaal dubbellaags wordt toegepast is het niet meer doorzichtig.

 
    Chintzen  

Het materiaal krijgt door druk en temperatuur tijdens het appreteren glans en een gesloten oppervlak. Dit effect wordt ondersteund door appreteren met een kunsthars. Het chintz-effect is maar beperkt wasbestendig. In de regel wordt de glans na het wassen iets matter

 

 
    Corduroy-ribfluweel  

Ribfluweel is een verzamelbegrip voor stoffen met een ribbelstructuur die ontstaat na het doorsnijden van de lussen die gevormd worden door de extra inslagdraden. Onderverdeeld in de breedte van de ribbels worden babyroy of babyrib, tinneroy, genuacord en manchester en het qua uiterlijk op ribkarton gelijkende trenkercord of brede rib onderscheiden. Het materiaal heeft een fluweelachtig oppervlak en is zeer duurzaam, licht en ongevoelig voor vuil.

 
    Cotton Voile  

Cotton voile is een stof met platbinding. De stof is doorschijnend en voelt ruw aan.

 
    Crush look  

Een met opzet gecreëerde kreukellook, die bijvoorbeeld bij chiffon vaak wordt toegepast.

 
    Cupro  

Een synthetische vezel op basis van cellulose.
De vezel voelt iets steviger aan dan viscose, maar is zacht en goed absorberend. Typisch zijn de chique zijdeachtige glans en de fijne structuur die sterk te vergelijken is met natuurzijde. Cupro wordt voor rokken, overhemden, nachtmode en voeringstoffen toegepast. Het materiaal is probleemloos te wassen.

 
 D   Dark denim  

Dark denim is het verzamelbegrip voor zeer donkere denims zonder sterke contrasten. Meestal worden zij tijdens het kleuren met indigo gemaakt door de stof herhaaldelijk te „dippen“ (onder te dompelen).

 
    Denim  

Krachtig katoenweefsel dat tegen een stootje bestand is. Meestal worden een indigoblauwe en een witte draad met elkaar verweven. Denim of 'spijkerstof' is het typische materiaal voor jeanskleding.

 

 
 E   Elastaan  

Elastaan is een van de bekendste PU-vezels en wordt gebruikt voor stretchstoffen met een hoge rekbaarheid en een goede kreukvastheid. De elastaanvezel is beter bekend onder de merknamen Lycra en Dorlastan. De vezel kan tot zevenmaal zijn oorspronkelijke lengte uitrekken en vervolgens weer zijn oorspronkelijke lengte aannemen. Elastaanvezels hebben de hoogste rekelasticiteit van alle textiele grondstoffen. De stof is scheurvast en duurzaam elastisch.

 
 F   Fabric-dyed  

Fabric-dyed betekent dat het artikel een speciaal verfprocedé ondergaan heeft om het een bijzondere look te geven

 

 
    Fake fur  

Imitatiebont wordt aangeboden als diervriendelijke imitatie van echt bont, waarvan het gebruik zou indruisen tegen de filosofie van Marc O'Polo. Ons imitatiebont wordt ook aangeduid als weefbont en heeft een geweven basis.

 

 
    Fleece  

Fleece is een soort textiel. Fleece is het Engelse woord voor vacht, en wijst op het vachtachtige uiterlijk van de stof. Het is een materiaal op basis van polyethyleentereftalaat dat eind jaren 90 sterk opkwam. Het is synthetisch materiaal, meestal polyester, dat door de breiwijze sterk isolerend wordt. Dit wordt bereikt door zeer los te breien met getextureerde garens en het gebreide doek dan te wassen, waardoor het breisel sterk krimpt en het uiterlijk krijgt van een lamsvacht.

 

 
    Flanel  

Flanel is een zachte stof, die voornamelijk geweven wordt van katoen of wol in plat- of keperbinding

en die aan een of beide kanten iets opgeruwd en gewalkt wordt. Flanel is relatief licht en is daarom warm en goed absorberend, bovendien voelt het prettig zacht aan.

 
    Fluweel  

Fluweel is een geweven stof, waarbij rechtopstaande pluizen, de zg. pool van zijde of katoen met de kettingdraden zijn meegeweven en zijn afgesneden

 

 
 G   Gabardine  

Zeer dicht weefsel van fijne garens dat zacht aanvoelt en zeer gelijkmatig en glad oogt. Vanwege de hoge dichtheid wordt dit materiaal vooral voor regen- en sportkleding gebruikt.

 
    Garment washed  

Met het begrip garment-washed wordt in de kledingindustrie een speciaal wasprocedé bedoeld waarbij het effect gerealiseerd wordt dat de kleding er licht gebruikt of zelfs oud uitziet.

 
    Gaseren  

Gaseren of zengen is een industrieel veredelingsprocedé voor garens, getwijnde garens, weefsel, vilt en breigoed of tricotage. Hiermee worden uitstekende haartjes machinaal, meestal met een gasvlam, weggebrand of verzengd. Door deze appreteertechniek krijgt het product een zeer gladde, fijne en heldere look, en oogt het materiaal eleganter en vaster.

 

 
    Gecrashed  

Mechanisch proces waarbij met druk en vochtigheid met opzet vouwen en kreukels worden aangebracht in het materiaal. Dit effect bestaat zowel voor stof als voor leer,
bijv. voor riemen of tassen. Door deze behandeling wordt bij leer een extra used-look gerealiseerd.

 
    Glinster/glacé  

Glacé (glinsterend gemaakt) is een glinsterend weefsel van zijde of viscosefilament, dat glanzend geappreteerd is, in atlas-, keper- en afgeleide bindingen. Door het gebruik van verschillende kleuren in de ketting- en inslagdraden changeert de bovenkant van de stof

 
    Gore-Tex  

 Gore-Tex is een dun vlies (membraam). Dit membraam wordt gemaakt van Polytetrafluorthylen en heeft een melkwitte kleur. Door verwerking van dit materiaal in kleding krijgt het bijzondere eigenschappen. Het materiaal is maar 0,02 mm dik en heeft maar liefst 1,4 miljard microporiën per cm2. Bij de verwerking of het dragen van het materiaal is er geen enkele sprake van milieubelasting. Gore-tex heeft een extreme dichtheid. Het is absoluut waterafstotend. Gore-tex kan goed in de wasmachine of bij de stomerij worden gereinigd. Bij het wassen moet een fijnwasmiddel gebruikt worden waarna het artikel grondig schoongespoeld moet worden. Er moet wel afgezien worden van wasverzachter. Dan kunnen de porien beschadigd woprden en dat is nadelig voor de eigenschappen van gore-tex.

 
 I   Impregneren  

Een behandeling waardoor de stoffen waterafstotend tot waterdicht worden. Er zijn zowel chemische als natuurlijke impregneermethodes (bijv. was) waarbij de stoffen in de desbetreffende vloeistof gedrenkt worden.
Outdoorkleding wordt bijvoorbeeld geïmpregneerd om hem waterdicht te maken.

 
    Indigo  

Indigo, de oudste natuurlijke kleurstof die de mens kent, is blauw. Indigo wordt gewonnen door de wortels van de tropische indigostruik te koken.

Natuurlijke indigo is relatief lichtgevoelig en kleding die ermee geverfd is zal snel verbleken in de was (wash-out-effect). Sinds 1897 kan indigo synthetisch gemaakt worden en dient het als kleurstof voor jeans.

 

 
    Interlock  

Interlock is een stof met vergelijkbare eigenschappen als jersey. Deze stof is nogal dun en elastisch en is uitstekend geschikt voor het naaien van dunnere shirts, jurken of topjes. Het voordeel tegenover jersey is dat interlock niet aan de randen oprolt, omdat er een andere weeftechniek wordt toegepast (twee lagen stof worden tegen elkaar geweven).

 
 J   Jacquard  

Jacquard is een verzamelbegrip voor stoffen met ingeweven dessins. Jaquardmachines zijn door het gecompliceerde proces iets langzamer; daarom worden er alleen zeer hoogwaardige garens gebruikt voor jacquard.

 
    Jersey  

Jersey is een verzamelbegrip voor twee verschillende soorten breigoed: interlock en single-jersey. Bij single-jersey of tricot wisselen rechtse en linkse steken elkaar af. Beide zijden ogen dus verschillend: de steken aan de ene kant zijn links geweven en aan de andere rechts. Deze stof is licht, elastisch en soepel maar laddert snel. Interlock wordt ook wel omgeschreven als een rechts-rechts-gebreid, fijn, dubbellaags, niet-geribbeld breigoed. De binding is iets dichter en rekbaarder dan single-jersey.

 

 
 K   Kameelhaar  

Een wolsoort die gemaakt wordt van de 100 mm lange donsharen van kamelen. Deze wol is zeer fijn, zacht, heeft een zijdeachtige glans en is sterk thermisch isolerend.

 

 
    Kamgaren  

Een hoogwaardig garen met een zeer glad oppervlak dat via een speciaal procedé vervaardigd wordt waarbij alleen zeer fijne wol gebruikt wordt, omdat de productie zo kostbaar is.

 
    Kasjmier  

De zeer exclusieve wol van de kasjmiergeit die zeer fijn, donsachtig haar heeft. Per jaar levert een dier tussen de 200 en

500 gram donshaar. Kasjmier (of cashmere) is met geen enkele andere wolsoort te vergelijken. Het is zeer zacht en soepel, heeft een zijdeachtige glans, is zeer licht en toch warm.

 
    Kalfsleer  

Dankzij zijn structuur heeft kalfsleer een bijzonder sterke en gelijkmatige textuur. De kwaliteit van deze leersoort behoort tot de besten.

 
     Katoen  

Aangenaam te dragen natuurvezel die van de katoenplant wordt gewonnen. Het materiaal is sterk, goed te wassen, kreukt minder gemakkelijk en is aangenaam koel tijdens het dragen.

 

 
    Kleerhanger  

Een kledinghanger of knaapje is een stuk kunstof, metaal of hout in de vorm van de menselijke schouder. Een haak aan de bovenzijde zorgt ervoor dat het kledingstuk in vorm blijft terwijl het opgehangen wordt. De kleerhanger kan ook voorzien zijn van een dwarslat ofwel broeklat.

 
L   Laken  

Laken is een wollen stof die eerst geweven en vervolgens vervilt wordt. Hierdoor is het warmer dan geweven stoffen maar sterker dan vilt. Laken was al bekend bij de Kelten en werd na de verovering van Gallië ook populair bij de Romeinen. Vanaf de late middeleeuwen werd de stof populair onder grote delen van de bevolking. Dit was te danken aan twee belangrijke eigenschappen van laken: het is slijtvast en vuil- en waterafstotend. Hierdoor gaat laken kleding lang mee en heeft weinig onderhoud nodig.

 

 
    Leer  

De gedroogde huid van dieren die door een speciaal looiproces duurzaam houdbaar wordt gemaakt en geschikt wordt gemaakt voor de productie van kleding, riemen, schoenen en tassen. Leer is een natuurproduct dat populair is vanwege de natuurlijke uitstraling en het individuele karakter. Elk product dat daarvan gemaakt wordt is een unicum dat bestaat uit verschillend gewassen huiden. Een bijzonder kenmerk van leer is de natuurlijke elasticiteit. Het is ademend en temperatuurcompenserend.

 
    Linnen  

De linnenvezels worden gewonnen uit de stengels van vlasplanten. Linnen onderscheidt zich door zijn hoge scheurvastheid, het

goede absorberend vermogen en zijn goede warmtegeleiding. Evenals katoen kreukt linnen door de geringe elasticiteit zeer snel. Omdat het materiaal koel aanvoelt en weinig warmte vasthoudt, wordt linnen voornamelijk gebruikt voor zomerkleding zoals blouses en broeken.

 
    Lurex  

Een lintvormig metaalgaren van alluminum, dat met een plastiche deklaag voorzien wordt. Kledingsstukken kleven bij warmte niet aan de huid, doordat het lichaamsvocht gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld. Normalerwijze toont Lurex een zilvergrijze glans, maar kan door de toevoeging van verfpigmenten in zeer veel kleurvarianten aangeboden worden. Lurex blijft het mooist als het gestoomd wordt.

 
    Lamsleer  

Lamsleer wordt over het algemeen als glad leer voor lichte vrijetijdsjacks, rokken, jurken of leren vesten en broeken gebruikt omdat het zo zacht en licht is.

 
 M   Macramé  

Macramé is een handwerktechniek, verwant aan kant, ze bestaat uit het knopen van draden zodat een patroon verschijnt. Deze draden worden met de hand geknoopt.

 
    Merceriseren  

Aanvullende behandeling van een katoenvezel met loog. Daardoor krijgt de vezel een fijnere, gladdere structuur en een wasbestendige glans en wordt krimpen tegengegaan.

 
    Merino  

De hoogwaardige, zeer fijne, lichte, zachte, sterk krullende en daarom zeer elastische wol van het merinoschaap. Deze schapen stammen af van het al in de 14e eeuw door de Moren in Spanje gekweekte schapenras Merino. Vandaag de dag komt het merendeel van de merinowol uit Australië en Zuid-Afrika.

 
    Modaal  

 De meest gebruikte term om verlengde, niet breekbare cellulose-vezels aan te duiden. Modal is een viscose met verbeterde gebruikseigenschappen. Modal heeft een groot draagcomfort. Tevens heeft het een groot vochtabsorberend vermogen. In combinatie met katoen is het vooral goed gesdchikt voor sportkleding. Daarnaast is het ook nog vlamwerend. Modal is bestand tegen veelvuldig wassen. Zowel in droge als in natte toestand is modal sterk en vormvast. Modal is goed te wassen en heeft een hoge weerstand tegen mechanische belasting. Het is bestand teen Alkali, bijvoorbeeld wasmiddel. Verder krimpt het materiaal nauwelijks.

 
    Mohair  

Mohair is de naam van het haar van de mohair- of angorageit. De wol is lang, licht krullend, heeft een zijdeglans en wordt tweemaal per jaar door scheren geoogst. Mohair wordt vooral gemengd met schapenwol gebruikt om volumineuze en harige oppervlaktes te creëren en laat zich uitstekend verven.

 
 N   Nappaleer  

Oorspronkelijk een zacht, volnervig leer van schaaps- of geitenhuid voor handschoenen en kleding.

 
    Nubuk  

Nubuk is een stevig, aan de nerfzijde licht geslepen of opgeruwd leer met een fluweelachtig oppervlak. Nubuk voelt daardoor zacht aan en is luchtdoorlatend, maar is ook gevoelig voor vuil.

 
    Nylon  

In de twintigste eeuw werd gezocht naar synthetische macromoleculen waaruit vezels gemaakt konden worden. In 1938 werd de eerste geheel synthetische vezel ontdekt Nylon

 

 
 O   Overlock  

Een overlock-naaimachine (kortweg: overlockmachine) is een van oorsprong professioneel type naaimachine. Een overlock naait de naden en snijdt de overtollige stof af zodat er een zeer strakke rand ontstaat. De overlocksteek wordt ook wel een overhandse steek genoemd. Wordt gebruikt om veel materialen mooier af te werken, maar ook voor het aan elkaar naaien van sluitnaden die niet zwaar belast worden. Bijvoorbeeld voor de zijnaden van blouses, overhemden of poloshirts

 
    Oxford  

Ietwat stevigere, in twee of meer kleuren geweven katoenen overhemdenstof die wat zanderig aanvoelt.

 
 P   Paisley  

Oorspronkelijk in Paisley in Schotland sinds 1802 gemaakte, fijne kasjmiersjaals met een oriëntaals dessin, bijv. niervormige palmbladmotieven. Vandaag de dag wordt het paisleymotief vooral op chique zijden sjaals, hoofd- of halsdoeken en stropdassen gebruikt.

 
    Panama  

Een glad weefsel dat door zijn kleine, fijn gestructureerde vierkanten en rechthoeken ietwat poreus is.

 
    Peacoat  

Peacoat duidt op een stof waarvan het oppervlak opgeruwd is. Hierdoor krijgt het een zacht en wollig karakter.

 
    Pepita  

Pepita is een met de 'pied de coq' vergelijkbaar dessin, dat vernoemd is naar de kunstenares Josefa de la Oliva. (Pepita is het verkleinwoordje voor „Pepa“, een afkorting van Josefina; verder is er nog de woordspeling Pepita de la Oliva = "olijvenpit") Het bestaat uit tweekleurige (meest zwart-witte) ruitjes met diagonale verbindingen (keperbinding), in tegenstelling tot het pied de coq-dessin, waarbij de verbindingen tussen de individuele ruiten in een rechte hoek verlopen (platbinding).

 
    Paarlemoer  

Grondstof voor het vervaardigen van hoogwaardige sierknopen. Ze worden gedraaid van de ongelijkmatige, glanzende binnenkant van de schelpen van zee- en riviermosselen. Paarlemoeren knopen zijn hittebestendig en behouden hun glans - en elke knoop is uniek. Paarlemoeren knopen geven hoogwaardige overhemden, blouses, lingerie en ondergoed een nog exclusiever tintje.

 
    Piqué  

Een katoenen weefsel met een speciaal, licht plastisch patroon. Het klassieke poloshirt wordt van piqué gemaakt.

 
    Polarfleece    Een uit Amerika afkomstig merk fleece van polyester en 50% katoen. Fleece is een uit polyester vervaardigd brijsel waarvan de lussen aan de oppervlakte worden opengesneden om vervolgens te worden opgeruwd. Het wollige zachte oppervlak in combinatie met de luchtmoluculen in het breisel zorgt voor een isolerende werking en vochttransport. Polarfleec kan goed gewassen worden in de wasmachine op 30º.  
    Pluche   Plucheis een zacht, harig weefsel dat onder andere gebruikt wordt om stoelen te bekleden, voor gordijnen, tafelkleden, en voor poppen. Het materiaal lijkt enigszins op fluweel en op velours, maar pluche heeft langere draden.

Het Nederlandse woord komt van het Franse woord peluche, en dat is weer verwant met ons pluis, pluizen.

 
    Polyamide  

Een chemische vezel, vervaardigd op aardoliebasis. De vezel is vederlicht en zeer scheur- en schuurbestendig. Polyamide is zeer elastisch en ondoorlatend voor water. Het wordt in een weefsel ingewerkt om de positieve eigenschappen op het materiaal over te brengen.

 
    Polyester  

Polyester is een synthetisch-chemische vezel van polymeren. Dit is de meest geproduceerde synthetisch-chemische vezel. Wordt gemengd met natuurvezels als wol, katoen en linnen en is zeer sterk en vormvast. Deze vezels worden met een smeltspinprocedé vervaardigd. Polyester is scheur- en schuurbestendig, heeft een hoge lichtvastheid, kreukt vrijwel niet, is weinig vochtabsorberend, heeft een goede kleurechtheid, hoge elektrostatische oplading en is zeer gemakkelijk te onderhouden.

 
    Polyuretaan  

Wordt op chemische wijze vervaardigd van aardolieproducten en alcoholen en is in tegenstelling tot elastaan (dat tot voor 85 procent uit polyuretaan bestaat) niet elastisch. Het wordt gebruikt voor het vervaardigen van imitatieleer (bijv. alcantara) en als coatingmateriaal voor regen- en sportkleding, omdat het grotendeels waterondoorlatend is en zweetdamp laat ontsnappen. De polyuretaanlaag wordt meestal aan de binnenkant van de stof aangebracht.

 
    Popeline  

Een zeer dicht, stevig weefsel dat van oudsher voor overhemden en blouses gebruikt wordt. Met sterkere garens kan het echter ook voor broeken en rokken gebruikt worden. Hoogwaardige popeline is gemakkelijk te strijken.

 
    Polycarbonaat  

Dit is een breukvaste kunststof die geen licht doorlaat en levensmiddelbestendig is. Tot de bijzondere kenmerken behoren een hoge breukvastheid, een hoge temperatuurvastheid en de uitstekende optische eigenschappen.

 
 R   Ramie  

Ramie wordt ook wel Chinees linnen genoemd. Ramie is een bastvezel die gewonnen wordt van de stengels van de ramieplant. De vezels bestaan vrijwel helemaal uit cellulose, zijn oogverblindend wit en hoeven dus niet gebleekt te worden. De vezels zijn zeer lichtbestendig, goed te verven en zeer slijtvast. Door zijn geringe elasticiteit heeft ook ramie, evenals katoen en linnen, de neiging snel te gaan kreuken.

 
    Rayon  

Kunstzijde is de populaire benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. De techniek werd in 1884 uitgevonden door de Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet

 

 
    Raw denim  

Raw denim is een niet voorgewassen denim die oogt alsof hij niet behandeld is. De meeste spijkerbroeken van raw denim zijn gesanforiseerd - dusdanig voorbehandeld dat ze (vrijwel) niet meer krimpen.

 
    Rinsed-washed  

Deze jeans worden kort met water gewassen en met een weekmaker behandeld. De kleur blijft daarbij behouden, zodat de broek er niet-gewassen uitziet.

 
    Rundleer  

Deze leersoort wordt toegepast bij intensief gebruikte kleding en accessoires. Het is bijzonder slijtvast en zeer weerbestendig omdat het een gladde leersoort is.

 

 
 S   Sand Wash  

Deze wassing is een stone wash-procedé met zeer kleine puimsteentjes dat ervoor zorgt dat de stof zeer soepel aanvoelt.

 
    Satijn  

Zeer fijndradige, dichte stoffen met een zeer glad, structuurloos oppervlak, die aan één zijde van de stof een karakteristieke zijdeglans hebben. Het woord satijn komt van het Italiaanse woord Zijde: Seta.

 
    Scheerwol  

Van het schaap geschoren wol die nog nooit ergens anders voor gebruikt is en daarmee het meest hoogwaardige wolproduct. Al 7000 jaar geleden was wolvilt (in elkaar verwarde, verdichte vezelvlakken) in China, bij de Babyloniërs en in Egypte bekend. Scheerwol heeft een goed warmtevasthoudvermogen, kan ca. 30% vocht opnemen, herstelt snel van kreuken en is vormvast.

 
    Sea Island Cotton  

De meest hoogwaardige katoensoort. Deze werd voor het eerst in de 18e eeuw in de zuidelijke staten van de VS verbouwd, met name op de eilanden langs de kust - de Sea Islands. Deze katoen bereikt een vezellengte van 4-6 cm, is zeer fijn, glanzend, voelt zijig aan en is van nature wit. Kleding van Sea Island Cotton heeft een glad, gelijkmatig oppervlak, dat ook na veel wasbeurten intact blijft.

 
    Smock  

Smokken doe je altijd voordat je iets in elkaar zet. Het principe is kleine plooitjes in de stof leggen en die met allerlei siersteken vastzetten. Het leuke is dat het werk elastisch blijft.

 
    Soft washed  

Bij soft-washed jeans wordt de broek voorzichtig gewassen. Daardoor wordt het oppervlak wat zachter, maar de kleur blijft grotendeels behouden.

 

 
    Spinnewiel  

Een spinnewiel is een mechaniek om van wol een draad te spinnen. Het is een vervolmaking van het spinnen met de spinklos.

 

 

 
    Stone Bleached  

Bij Stone Bleached wordt tijdens de Stone-wassing bleekmiddel toegevoegd dat de blauwtint extra licht maakt

 
    Stone Washed  

Stone Washed is het klassieke wasprocedé om jeans een gedragen karakter te geven. Puimstenen worden samen met de broeken in de wasmachine gedaan om het oppervlak van de stof tijdens het wassen te laten afslijten zodat er kleurstof oplost. Watertemperatuur, vulgraad en verschillende maten en vormen van de stenen beïnvloeden de look. Afhankelijk van de gewenste graad van lichtheid duurt het wassen 30 minuten tot een aantal uren. Afhankelijk van hoe licht de kleur wordt spreekt men ook van lightstone, mediumstone of darkstone.

 
    Stretch  

Stretchstoffen worden gemaakt door elastische vezels in het weefsel in te werken

 
    Stretchdenim  

Stretchdenim is een dwarselastische denimstof, die prima geschikt is voor nauwsluitende modellen. Het bij jeans gebruikelijke stretchgehalte bedraagt twee procent; voor een extra goede pasvorm en hoge vormvastheid soms ook vier en zelfs vijf procent

 
    Sweat  

Breigoed van fijne garen met een zeer hoge steekdichtheid; aan de binnenkant zacht en wollig opgeruwd.

 
    Sanforiseren  

Door sanforiseren wordt voorkomen dat stoffen, zoals bijv. katoen, tijdens gebruik gaan krimpen.

 
 T   Teflonlaag  

De teflonlaag beschermt wollen stoffen tegen vuil, vlekken en vocht zonder veranderingen te veroorzaken in de kleur en structuur van de stof of hoe de stof aanvoelt. De pluspunten daarbij: minder reinigen en wassen. Door strijken wordt de teflonlaag hernieuwd

 
    Tweed   Komt oorspronkelijk van het eiland Harris & Lewis dat deel uitmaakt van de Britse Hebriden en is vernoemd naar de rivier de "Tweed" die daar loopt. Daar wordt door ca. 600 weverijen de Harris tweed (beschermde naam) van 100% met de hand gesponnen Schotse scheerwol geweven. Tweed is losse stof met grove draden, die wordt gemaakt van kaardgaren en een handgeweven karakter heeft. Gekleurde garens leveren het typische dessin met het licht gestructureerde oppervlak op.

 
    Twill  

Licht, zacht, dicht weefsel met karakteristieke, zeer fijne diagonale ribbels. Katoentwill voelt droog en stevig aan en twill van wol voelt eerder zacht aan.

 

 
 U   Used washed  

Used-washed jeans worden uitgebreid met puimstenen van verschillende diameters gewassen en daarna nog met zandstralers bewerkt. De broeken zien er daardoor uit alsof ze al lang gedragen worden 

 

 
 V   Vintage   Vintage komt van het Engels en betekent "oud", "oud model", "ouderwets". In de mode staat het voor "klassieke look", "oud gemaakte onderdelen". Zo kan men in vintage-collecties bijv. replica's van kleding uit de 60's of 70's aantreffen of jeans in de dirty-look met sterke slijtage in de stijl van Amerikaanse mijnwerkers uit de jaren dertig.

 
    Viscose   Viscose is een cellulosehoudende chemische vezel (uitgangsmateriaal hout). De aangename draageigenschappen, heldere kleuren, glans en het koele aanvoelen worden gewaardeerd. Viscose ontstaat door natspinnen. Het is zacht, soepel, absorbeert vocht goed, geleidt warmte goed, kreukelt gemakkelijk, is minder sterk en is weinig vochtvast.

 
    Voile  

Transparant weefsel in platbinding dat voor jurken, blouses en overhemden gebruikt wordt.

 

 
    Vilt   Wollen stof die door een walkproces veranderd is. Bij het walken wordt wol onder invloed van hitte, vocht, druk en wrijving vervilt. Daarbij grijpen de schubben van de wol ineen en ontstaat er een stevig materiaal met een zeer hoge dichtheid dat goed thermisch isoleert.

 
    Visgraat   Een klassiek weefpatroon dat doet denken aan gestileerde visgraten. Dit patroon wordt met een speciale weeftechniek vervaardigd. Het patroon kan door het gebruik van garens met verschillende kleuren nog geaccentueerd worden.

(Eng. herringbone)
 
 W   Wilde zijde   Wordt gewonnen van de Tussahspinner, een zijderups die in het wild leeft. Deze zijde oogt levendig en onregelmatig, voelt stevig aan en is zeer exclusief. (wordt ook natuurzijde genoemd)

 
    Wol   Dit is een natuurlijke vezel die vooral van de schapenvacht wordt verkregen. Wol heeft natuurlijke eigenschappen voor een gelijkblijvende temperatuur. De binnenkant van de wolvezel kan waterdamp opnemen terwijl het oppervlak waterafstotend is. De vezels zijn zeer elastisch, vuilafstotend en kreukelen amper. Wol beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen.

 
 Z   Zijde   Exclusieve vezels die uit de cocon van de zijderups gewonnen wordt. De vezel is erg licht en soepel, scheurvast, temperatuurregelend, zuigkrachtig, antistatisch en toont een edele glans.